Vyrábíme dekorace ze slaného těsta

24. listopadu 2013 v 9:23 | Sabi |  Vyrábění


Knihy:
Recept:
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek soli
  • 3/4 hrnku vody
Základem těsta je mouka, sůl a voda. Mouku promísíme se solí, přilijeme studenou vodu a uhněteme vláčné hladké těsto. Pokud se těsto lepí, mouku přidáme, nebo naopak, když se drolí, přilijeme vodu. Důkladně propracované těsto uschováme v igelitovém sáčku, aby neosychalo. Připravit si ho můžeme i předem a uložit v chladu.
TIP: K přípravě těsta lze využít různé druhy mouky, získáme tak odlišné přírodní odstíny výrobků. Je možné vytvořit si i těsto uměle barvené, přidáním potravinářského barviva. Pro začátečníky ale doporučuji těsto z mouky hladké a nebarvené.
TIP: Těsto je výbornou modelovací hmotou, na které si vyzkoušíme různé techniky, modelovací návyky a dovednosti. Můžeme ho válet, libovolně tvarovat, protahovat, krájet, nastřihávat, strouhat, vykrajovat, zaplétat, zdobit otiskováním různých předmětů ( knoflíků, víček a uzávěrů fixů, špejlí,vidličky, nožíků…) a s trochou fantazie a trpělivosti dokážeme vytvořit spoustu jemných ozdůbek, kytiček, vlnek, copánků, puntíčků a jiných tvarů.
  • Pracujeme na pracovní ploše, nejlépe dřevěném válu.
  • Před válením těsta doporučuji pracovní plochu posypat slabě moukou, plát se pak nepřilepí k ploše.
  • Nebo válíme přímo na pečícím papíru, který nám usnadní přenášení na plech.
  • Ke slepování jednotlivých částí z těsta použijeme "jako lepidlo" vodu. Pokud bychom k sobě jednotlivé části vodou nepřilepili, během schnutí by mohly odpadnout.
  • Těsto, které zrovna nepoužíváme, přikryjeme igelitovým sáčkem, aby neoschlo.

Sušení: Hotové výrobky necháme několik dní vysychat na teplém místě, nejlépe v blízkosti radiátoru, nebo přímo na něm. Důkladně vysušené těsto je bílé z obou stran, snadno ho oddělíme od podložky, není syrové ze spodu a nelepí. Doba pečení se zkrátí z 8 hodin na 15 - 20 minut.
  1. Vysušené výrobky ze slaného těsta před pečením potřeme žloutkem, rozkvedlaným v trošce mléka, nebo ve vodě.
  2. Těsto pečeme nejlépe v horkovzdušné troubě při 150 °C do zhnědnutí 15 - 20 minut.
  3. Během pečení neodcházíme, neustále sledujeme jeho průběh a změnu barvy těsta při pečení.
  4. Pokud chceme získat tmavší odstíny hnědé barvy, teplotu před koncem pečení ještě zvýšíme. Pečením získáme nenahraditelné odstíny hnědé barvy.
  5. Životnost a pevnost dekorace ze slaného těsta zvýšíme nalakováním z obou stran výrobku.
  6. Výrobky, které nejsou nalakované, nevystavujeme na vlhkém místě (např. v chladné chodbě nebo nevytápěné místnosti). Těsto by nasálo vlhkost a časem by se rozpadlo.
PS:
Včera jsem si zadělala těsto podle návodu a zkusila jsem uhňácat něco jako tento svícen, ale s rozdílem, že jsem horní část trochu prodloužila, aby to posloužilo jako ozdoba na párátka. Momentálně se můj výtvor suší na topení, ale pokud se to povede až do konce, přihodím sem fotku :)


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama